Med en markant bevilling fra Kulturministeriet på 1,5 mio. kr. fra udlodningsmidlerne vil foreningen Kunst På Arbejde bringe værker fra kunstneres atelierer direkte ud til arbejdspladser i hele landet. Det kan få afgørende betydning for en række danske kunstnere.
Bevillingen gives som et projekttilskud til Kunst på Arbejdes initiativ Special Edition, som vil gå nye veje og bringe værker fra kunstneres atelierer direkte ud til en bred skare af borgere på landets arbejdspladser.
”Vi er utrolig glade og stolte over det store skulderklap fra politisk hold. Med det markante tilskud fra udlodningsmidlerne til en pilotversion af initiativet Special Edition får vi nu mulighed for at prøve det af, så vi kan gøre yderligere for at styrke forbindelsen mellem befolkningen og kunsten. Det glæder vi os utrolig meget til,” udtaler Marie Louise Helveg Bøgh, direktør hos Kunst På Arbejde.
MERE NY KUNST TIL FLERE
Gennem snart 70 år har non-profit-foreningen Kunst På Arbejde (KPA) bragt kunst af høj kvalitet ud til arbejdspladser i hele Danmark. Til de steder, hvor folk tilbringer flest vågne timer. Kunsten cirkulerer mellem arbejdspladserne i kuraterede udstillinger, skabt af foreningens samling på godt 2.500 værker fra 1950’erne til i dag. Hvert år bringer KPA omkring 400 udstillinger ud til private og offentlige arbejdspladser i hele landet. Med den nuværende medlemsskare bliver kunsten i KPA’s udstillinger potentielt set af op mod 30.000 personer – hver dag.
Med initiativet Special Edition øger Kunst På Arbejde nu kapaciteten ved at gå nye veje og bringe kunst af høj kvalitet direkte fra kunstneres atelierer i cirkulation mellem arbejdspladser i hele Danmark.
”Vi ved, at der befinder sig meget god kunst ude i kunstnernes atelierer. Og vi mærker en stigende interesse for den nyeste kunst ude på arbejdspladserne. Derfor har vi valgt at opstarte projektet Special Edition, hvor vi skaber en win-win-situation for alle parter, idet vi både udbreder kendskabet til samtidens væsentlige kunstnere i den brede befolkning og bidrager til at skabe en bæredygtig økonomi for billedkunstnerne”, udtaler Marie Louise Helveg Bøgh.
De nye udstillinger vil efter fire måneder på én arbejdsplads cirkulere videre til den næste, osv. Mange parter vil få udbytte af initiativet – både borgere, arbejdspladser, kunstnere, museer, kunsthaller og Kunst På Arbejde. Det vil sikre, at flere borgere får adgang til kunstens verden, som mange – af strukturelle, økonomiske eller kulturelle grunde – ikke ellers finder vej til. Samtidig vil tiltaget bidrage til en mere bæredygtig kunstscene, hvor kunsten genbruges og virker til gavn for flere, og hvor kunstnerne får mere økonomi ud af deres værker og kendskabet til dem øges i befolkningen.
MÆRKBAR EFFEKT
Det nye tiltag har en række positive samfundsmæssige effekter: Flere mennesker får gavn af kunsten og dermed adgang til den kulturelle dannelse. Forskning viser, at når folk har en god kulturel kapital, så klarer de sig bedre i mange andre af livets forhold.
Forskningen viser samtidig, at kunst på arbejdspladser styrker trivsel, arbejdsmiljø og produktivitet – til glæde og gavn for det danske arbejdsmarked og det enkelte menneske, ligesom det har positiv indvirken på sundheds- og socioøkonomiske aspekter.
Kunst kan samle en arbejdsplads og skabe dialog på tværs – såvel internt i organisationen som med dens omverden – fra direktionsgangene til medarbejderne, kunderne og alle andre, som færdes i arbejdslivet. Der er desuden en ekstra gevinst for arbejdsgiverne, da kunsten bidrager til arbejdspladsernes attraktionsværdi og til fastholdelse af kvalificerede medarbejdere, der vægter et inspirerende arbejdsmiljø.
Desto mere kunst, der kommer ud til arbejdspladser med medarbejdere, der ikke af sig selv opsøger kunsten på dens institutioner, desto mere sandsynligt er det, at selvsamme mennesker vil opsøge kunstens institutioner så som museer, kunsthaller og gallerier.
På både den korte og lange bane er pointen, at der bliver bragt kunst ud til mange mennesker, hvorved demokratiseringen af adgangen til kunsten løftes, til glæde og gavn for samfundet som helhed – og som en naturlig følge heraf styrkes mulighederne for en økonomisk bæredygtig kunstscene. Det er m.a.o. samfundstjeneligt på flere niveauer.
Kunst På Arbejde forventer at kunne søsætte de første udstillinger under initiativet i marts 2023.
Læs mere om bevillingen
Se Finansudvalgets godkendelse
KONTAKT
For yderligere information, kontakt venligst:
Marie Louise Helveg Bøgh, direktør hos Kunst På Arbejde
ml@kunst-paa-arbejde.dk / 5172 7997
Eva Helsted, presse & kommunikation
eh@kunst-paa-arbejde.dk / 5334 9626