Kunst understøtter virksomhedens værdier
Med kunst på væggene giver virksomheden ikke blot sine medarbejdere noget smukt og inspirerende at se på. Kunsten understøtter også værdier internt og eksternt i en virksomhed.
Skulpturer og malerier på en arbejdsplads signalerer mod og styrke. Det kræver en vis form for selvtillid fra lederen at præsentere kunst, for alle har en mening om det. Den lette løsning er en behagelig dekoration, som vi kun har en flygtig mening om. Det mener Mette M. Thomsen, der er daglig leder af foreningen Kunst På Arbejde. Foreningen har gennem de seneste 60 år leveret kunstudstillinger til arbejdspladser i hele landet og ejer i dag Danmarks største private samling af samtidskunst. Blandt de grundlæggende kræfter, og formand i foreningens første syv år, var Knud W. Jensen, der senere grundlagde Kunstmuseet Louisiana.
Medarbejdere værdsætter kunst
Den ideologiske linje blev med Knud W. Jensens ord formuleret som: ”Folks berøringsflade med kunsten må med alle midler forøges, og de to bedste muligheder er kunst i skolen og kunst på arbejdspladsen”. Og den linje bakker foreningens daglige leder op den dag i dag. – Kunsten skal ud at bringe glæde, skabe debat, røre os og få os til at reflektere, siger Mette M. Thomsen og peger på, at kunst beviseligt skaber tilfredshed på de danske arbejdspladser.
En undersøgelse foretaget af YouGov for Ugebrevet A4 viser nemlig, at danskerne værdsætter kunst på væggene på deres arbejdsplads. 60 % af de adspurgte erklærer, at udsmykning på deres arbejdsplads har meget positiv eller positiv betydning for dem. 34 % har ingen holdning til spørgsmålet, 5 % svarer ved ikke, mens blot 1 % procent svarer, at det har en negativ betydning.
Understøtter værdier
Mette M. Thomsen, der er uddannet arbejdspsykolog, fortæller, at det helt basalt giver velvære at se på kunst. – Vi har siden hulemalerierne udsmykket os selv og vores omgivelser. Det er en menneskelig egenskab, og vi kan simpelthen ikke lade være. Kunsten giver anledning til samtaler på tværs, og den samler mennesker i en organisation. Vi bliver ganske enkelt inspireret, og inspiration er en skabende og positiv drivkraft, fortæller hun.
For virksomhedsledere understøtter kunst på væggene værdier som rummelighed og evne til refleksion. Kunst og kunstnere er ofte forud for deres tid som eksempelvis Asger Jorn, der ikke var specielt populær, da han levede. – Hans værker var alt for outrerede og i dag anerkendt af alle. Når du som virksomhedsleder tør entrere med kunst, så viser du, at du hilser nye ideer og tanker velkomne. Rigtig kunst fordøjes ikke altid så let og kræver nogle gange, at man ser bagom eller ved siden af. Ved at acceptere kunst, og dermed indirekte bede beskueren om at give den en chance selvom man ikke forstår den umiddelbart, så overføres det værdisæt til den måde, man tænker på i virksomheden, hvad enten der er tale om en ny idé, en ny arbejdsmetode eller noget andet nyt som vi præsenteres for, forklarer Mette M. Thomsen.