Fra i dag kan psykisk syge i Kolding Kommune blive tilbudt kultur i stedet for medicin, samtaleterapi eller anden traditionel behandling.
Folk med stress, angst og lette depressioner kan muligvis have gavn af musik og kunst. Derfor vil Kolding Kommune som et forsøg tilbyde dem fordybelse i musik og kunst i de kommende to år i form af ti uger lange forløb.
Det glæder formand for kulturudvalget, Jesper Elkjær fra Radikale Venstre.
Så derfor samarbejder Kolding Kommune nu med museet Trapholt, musikskolen i byen og bibliotekerne om at lave kunst- og kulturoplevelser for borgere med diagnoserne stress, angst og/eller let depression. Her skal en gruppe have behandling med oplevelser som eksempelvis museumsture og musikterapi, mens en kontrolgruppe skal modtage behandling som vanligt.
SUCCESKRITERIER FOR FORSØG MED KUNST OG KULTUR SOM BEHANDLING:
- 80 % af deltagerne er fuldt raskmeldt tre måneder efter endt “Kultur i arbejde”-forløb.
- Deltagernes gennemsnitlige varighed på deres sygedagpenge- eller jobafklaringssag er to uger kortere end kontrolgruppens.
- 20 % flere deltagere med en arbejdsgiver fastholdes i konkret ansættelse end kontrolgruppen.
- 50 % af deltagerne har ikke haft tilbagefald et år efter endt forløb.
Kilde: Kolding Kommune.
– Det vil være godt for rigtig mange områder af vores samfund, hvis vi kan mindske brugen af medicin og øge glæden ved brugen af oplevelser og kultur, siger Jesper Elkjær.
– Jeg er slet ikke i tvivl om, at musik kan hjælpe psykisk syge. Man kan med musikken gøre noget særligt for fællesskab og sammenhold, og man kan finde ind i sig selv og finde sit eget udtryk, siger han.
Om to år er det op til Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet at konkludere, om forsøget er lykkedes. Kolding Kommune har sat nogle meget faste krav til, hvor mange der skal hjælpes, før forsøget kan betegnes som en succes.