ARTHUR KÖPCKE PÅ TURNE´
Kunst På Arbejde har en række underholdende collager i sin samling af den store Fluxus-kunstner Arthur Köpcke (1928-1977). I de senere år har værkerne godt nok stået på vores magasin, da de ikke længere egner sig til at cirkulere blandt vores medlemmer. Derfor er glæden også virkelig stor over at se dem samlet lige nu i udstillingen “Om og omkring Galerie Köpcke” hos Galleri Tom Christoffersen i København.
De 13 udstillede collager af Köpcke fra 1969 giver et helt enestående indblik i kunstnerens brug af undseelige materialer, leg og tilfældighed i værkerne. Når man ser dem, er man heller ikke i tvivl om, at Köpcke og hans kunstnerkolleger har haft det sjovt, da de udførte dem. Collagerne er i fin stand alderen og materialerne taget i betragtning, men dog for skrøbelige til at cirkulere i vores regi. Vi håber derfor nu, at de 13 collager vil finde nye ejere, som vil passe godt på dem. Værkerne kan ses hos Galleri Tom Christoffersen indtil den 23. april.
Læs mere om udstillingen hos Tom Christoffersen
Arthur Köpcke er en prominent kunstner i vores samling og ligeledes aktuel på det kunstnerdrevne udstillingssted Ringsted Galleriet. Her har KPA udlånt to Köpcke-værker “Examples by structures I” og “Examples by structures II” fra 1969, som normalt indgår i vores cirkulerende udstilling “Tegneserier og Samfundskritik”. Værkerne er lige nu udlånt til markeringen af Ringsted Galleriets 40-års jubilæum, hvor de to kunstværker indgår i udstillingen ”Jubilæum 2” (9.-30. april).
Læs mere om udstillingen i Ringsted Galleriet
FOKUS: ARTHUR KÖPCKE
Den tysk-danske billedkunstner Arthur Köpcke (1928-1977) var bosat i Danmark fra 1953 og frem til sin død i 1977, og blev én af de mest betydningsfulde repræsentanter for den internationale Fluxus-bevægelse i dansk kunst. Han voksede op i et krigspræget Hamburg og var som kunstner hovedsageligt autodidakt. Efter krigen flyttede han med sin danskfødte hustru, Aase (Tut) Larsen, til Danmark, hvor han påvirkede en hel generation af kunstnere.
Köpcke arbejdede med maleri, collage, assemblage, modifikationer og happenings. Han ønskede at nedbryde skellet mellem hverdagsliv og kunst og brugte derfor ofte genstande fra hverdagen i sine værker, som det bl.a. ses i kunstnerens collager fra vores samling. I Fluxus-kunsten handler det lige så meget om selve processen som om værket, og Köpcke ønskede i den ånd at åbne op for beskuerens aktive deltagelse i kunstværket, f.eks. i de 13 collager, som alle bærer opfordringen ”You only contribute when placing the same as the title. Otherwise you are only a spectator, peeper, voyeur”. Alle mulige, især andre kunstnere som Per Kirkeby og Stig Brøgger, har derfor taget udfordringen op og sat sit præg og sin signatur på værkerne.
I årene 1958-63 drev han det nu legendariske Galerie Köpcke i Læderstræde i København. Galleriet husede udstillinger, aktioner og miljøer af eksperimenterende kunstnere som Piero Manzoni, Daniel Spoerri, Niki de Saint-Phalle, Gunnar Aagaard Andersen, Albert Mertz og Wilhelm Freddie.
Arthur Köpcke var en central figur i den danske og internationale avantgarde i 60’erne og 70’erne. Han deltog aktivt i en række toneangivende Fluxus-aktioner herhjemme og i udlandet. I dag er han repræsenteret på store danske og internationale museer, heriblandt MOMA, SMK, Kunsten i Aalborg og Louisiana.
Se alle KPAs værker af Arthur Köpcke
KPA ANBEFALER AKTUELLE UDSTILLINGER
- Arthur Köpcke ”Om og omkring Galerie Køpcke”, Galleri Tom Christoffersen (indtil 23. april)
- Arthur Köpcke ”Jubilæum 2”, Ringsted Galleriet (9.-30. april)
- Jesper Christiansen ”De fire Årstider”, Skovgaard Museet (indtil 24. april)
- Tina Enghoff ”Displaced”, Den Sorte Diamant (indtil 30. april)
- Cathrine Raben Davidsen ”Grafik”, Kastrupgårdsamlingen (indtil 6. juni)
- Gudrun Hasle “Det vi skaber – Hasle & Heerup”, Heerup Museum (indtil 12. juni)
- Malene Landgreen “Goodness Gracious!”, Gl. Holtegaard (8. april – 3. juli)
- Poul Gernes & Per Kirkeby, “Gernes x Kirkeby“, Kunsten Museum of Modern Art (indtil 18. september)
- Kirsten Justesen, m.fl. ”Kvinder i opbrud”, Arken (indtil 14. august)
- Erik A. Frandsen ”Giottos metode”, Trapholt (indtil 20. november)