Den kunstudlånende nonprofit-forening vil i højere grad imødekomme arbejdspladsernes efterspørgslen på ny kunst takket være de 1,5 millioner kroner, der er tikket ind via udlodningsmidlerne.
Artikel 21. okt. 2022 kl. 10.55 – af Rasmus Faber Lundberg
Nonprofit-foreningen Kunst På Arbejde var blandt de heldige, da en politisk aftale mellem regeringen og støttepartierne for en måned siden skar en 26,7 millioner kroner stor udlodningspulje ud i 19 stykker.
Halvanden million kroner tilfaldt foreningen, der i mere end et halvt århundrede har udlånt og formidlet kunst af høj kvalitet til arbejdspladser over hele landet – og som med milliontilskuddet i ryggen vil skubbe et nyt projekt i gang.
Special Edition hedder det nye initiativ, og i modsætning til Kunst På Arbejdes velkendte praksis, hvor værker fra foreningens eksisterende samling bringes i spil og udstilles på arbejdspladser landet over, vil foreningen nu gradvist opkøbe og udlåne værker fra ateliererne for at sende dem direkte ud på arbejdspladserne.
Det skal ske via et ratebetalingssystem, der giver det fornødne økonomiske incitament i en tid, hvor kunst »ikke er blevet billigere,« lyder det fra Kunst På Arbejdes direktør, Marie Louise Helveg Bøgh.
Fordi foreningen ikke skal betale kunstnerne den fulde pris på én gang, kan værkerne blive udlånt til landets arbejdspladser til en fortsat overkommelig pris.
»Jeg ved fra mit tidligere job på Fabrikken for Kunst og Design, at der er enormt meget ny kunst, der bare står på ateliererne, og det er simpelthen for brandærgerligt, når arbejdspladserne særligt efterspørger ny kunst,« siger direktøren til Kulturmonitor.
Marie Louise Helveg Bøgh har været direktør for Kunst På Arbejde siden 2020.
Hun betoner, at kombinationen af ratebetaling til kunstnerne og tilskuddet fra udlodningsmidlerne vil gøre ordningen prismæssigt attraktiv for de arbejdspladser, der ønsker at gøre brug af udlånstilbuddet.
»Vi har hele tiden erhvervet ny kunst løbende, men kunst er ikke blevet billigere. Vi er nonprofit, og hvis arbejdspladser ikke synes, at vi er tilstrækkeligt attraktive, kan vi ikke køre med vildt høje priser,« siger Marie Louise Helveg Bøgh.
Mindre udstillinger og nye formater
Special Edition-initiativet kommer bare et halvt år efter, at en donation på 2,5 millioner kroner fra et ældre ægtepar indirekte bragte nyt blod til Kunst På Arbejdes samling. De næste fem år skal pengene nemlig bruges på at indkøbe kunst fra afgangseleverne på de tre danske kunstakademier og føje dem til foreningens samling.
Med ratebetalingen indtænkt i det nye initiativ vil Kunst På Arbejde kunne erhverve i omegnen af 64 værker over de næste år, vurderer direktøren.
»Det er i hvert fald det, jeg har budgetteret med. Men det er klart, at det kommer an på, hvad de konkrete priser er,« siger Marie Louise Helveg Bøgh.
De udstillinger, der næste år vil cirkulere på landets arbejdspladser som en del af Special Edition, vil i øvrigt bestå af færre værker og også række udover klassisk væghængt kunst.
»Vores udstillinger er normalt på 15-20 værker, men det her vil være på omkring otte værker per udstilling. Om muligt skal vi også prøve sådan noget som installationer og skulpturer og tænke andre formater i den grad, det giver mening,« siger direktøren.
Hvert år bringer Kunst På Arbejde omkring 400 udstillinger ud til private og offentlige arbejdspladser i hele landet, og med den nuværende medlemsskare bliver kunsten i foreningens udstillinger potentielt set af op mod 30.000 personer hver dag.
De første udstillinger under Special Edition-initiativet forventes at stå klar i marts 2023.