ÅRGANG 2022 – UDSTILLING I MØSTINGS
Kunst På Arbejde og Frederiksbergmuseerne præsenterer Årgang 2022
Møstings, Andebakkesti 5, 2000 Frederiksberg
Udstilling: 3.-18. december.
Fernisering 2. december kl. 17-19.
Udstillingen ÅRGANG 2022 i Møstings er en enestående mulighed for at se samtidskunst af en helt ny generation af kunstnere, der alle tog afgang fra et af de tre danske kunstakademier i sommer. Fælles for dem alle er, at de giver et facetteret øjebliksbillede af den tid, vi lever i. Kunstnerne tager livtag med store samfundsmæssige udfordringer og helt nære tematikker – fra bæredygtighed, forbrug og teknologi, over kønsidentitet, relationer og erindring, til det uperfekte, kontroltab og intimitet.
Det er et stærkt felt af nyuddannede kunstnere, der samles i Møstings. Værkerne stikker i mange retninger, og giver indblik i den mangfoldighed, der er i kunsten lige nu. Formålet er at vise den store spændvidde og udbrede kendskabet til kunstscenens helt nye talenter.
”Kunst På Arbejdes fornemste opgave er at formidle samtidens aktuelle kunstnere til et bredt publikum og bane vejen for nye generationer. Det har været foreningens primære rolle gennem knap 70 år og er det fortsat. Vi glæder os derfor meget til at vise den nye ÅRGANG 2022-udstilling i Møstings og håber, at mange vil lægge vejen forbi, inden udstillingen sendes i cirkulation blandt vores medlemmer. Det er en oplagt chance for at lære de nye kunstnere bedre at kende,” udtaler Marie Louise Helveg Bøgh, direktør hos Kunst På Arbejde.
Også Astrid la Cour, direktør for Frederiksbergmuseerne, glæder sig over at lægge hus til udstillingen:
”Samarbejdet med Kunst På Arbejde er en god mulighed for at gøre de nyuddannede kunstnere opmærksomme på Møstings som platform for samtidskunst, og vi er stolte af at kunne være med til at præsentere en flot håndfuld af de nyuddannede unge kunstnere i vores lille kunsthal.”
Udstillingens kunstnere: Anna Munk, Anne Mie Bak, Clara Busch, Emilie Imán, Esben Weile Kjær, Jakob Sjøberg, Kristine Karlshøj Leopold, Marie Rud Rosenzweig, Mike Mac-Leod Worning, Mikkel Kaldal, Naila Hekmat Abdullah, Paula Duvå, Rasmus Niclas Rose Nielsen, Robin Baasch og Søren K. Rye.
KUNSTNERNE
Anna Munk (f. 1994) arbejder både med installation, skulptur og maleri, som flyder ind over hinanden. Hendes kunstneriske praksis handler i høj grad om materialer og om at omfavne de fejl, der opstår i udførelsen af værkerne. Hun arbejder i spændingsfeltet mellem et abstrakt og figurativt formsprog samt intentionelt med rumlige principper i sine værker.
Anne Mie Bak (f. 1988) forholder sig til naturen sat overfor menneskets stræben efter vækst og kredser således om emner som bæredygtighed, overforbrug, klima og miljøforandringer. Hendes florlette flettede værk er udført af strimlede fejlprints og tyl, som tilsammen danner et poetisk landskab.
Clara Busch (f. 1991) bidrager med to eksperimenterende skulpturelle malerier, hvis lærreder består af afstøbninger af intime hverdagsobjekter som sengetøj, håndklæder og dækservietter. Værkerne er støbt i latex og malet med akvarel mellem lagene. Centralt i værkerne er en undersøgelse af relationer mellem krop, intimitet, natur og de hverdagsobjekter, som bærer på minder.
Emilie Imán (f. 1992) udforsker forskellige bevidsthedstilstande – både de, der er naturligt udløst og de, der opstår ved hjælp af planter med psykoaktive egenskaber. I udstillingens værker har hun arbejdet med og integreret plantemedicinen Rapé, som bl.a. bruges til meditation og ønsket om adgang til at finde svar i ens indre. Essensen i værkerne er at finde en relation mellem forskellige energier og elementer, bl.a. ilden, kvalmen og forskellige hastigheder.
Esben Weile Kjær (f. 1992) bidrager med tre polaroid-fotografier, der er taget under kunstnerens HYPER-performance på Museum Tinguely i Basel i 2022. Han arbejder på tværs af flere medier og trækker især på popkulturens æstetik, nostalgi og historie i sine performative værker. HYPER foregår i et syntetisk univers med elementer fra forlystelsesparker og modeshows. Det er en kunstig natur, hvor alt er HYPER! Her udspiller der sig en kamp mellem de optrædende og nogle kæmpestore kødædende sølvblomster. Hvem vil spise hvem? Kan alt fordøjes over tid?
Jakob Sjøberg (f. 1989) tager i sine to keramiske relieffer udgangspunkt i byens rum. Her finder han genstande fra gaden – glas, grus, ølkapsler, vejskilte m.m. og integrerer dem som kompositoriske elementer i de keramiske værker. Han er især optaget af keramikovnens evne til at sammensmelte byens efterladenskaber med det keramiske materiale, hvilket munder ud i en række abstrakte værker med spor fra det urbane liv.
Kristine Karlshøj Leopold (f. 1991) fortæller historier gennem forskellige medier som tegning, grafik, maleri, digitale collager, tekst og performance. Udstillingens værk er del af serien ‘Pipeline Fantasies’ (2022), som gengiver scenarier, hun har drømt og som forholder sig til overgangen mellem det indre liv og en ydre form. Motiverne er ofte meget specifikke som titlen ‘Shapeshifter I, Linda, a mother & Kris’ også antyder.
Marie Rud Rosenzweig (f. 1990) arbejder med det narrative maleri, hvor handlingen udspiller sig mellem forskellige karakterer. Motiverne bevæger sig frit mellem virkeligheden og fantasiens verden og gengiver et visuelt univers, hvor lag af flade strukturer blander sig med og danner modvægt til figurative elementer så som hænder eller eventyrfigurer. Hun arbejder ofte med faste formater og er særligt optaget af det kvadratiske maleri, der ifølge kunstneren selv rent kompositorisk er svært at løse. Den lige afstand fra midten til alle sider gør det harmonisk, men også vanskeligt at arbejde med.
Mike Mac-Leod Worning (f. 1979) bruger meditation som et grundlag for sin praksis, hvor intentionen er ren overgivelse og tilstedeværelse. Kunstneren oplever, at færre i den vestlige verden tør slippe kontrollen og overgive sig til nærværet. Essensen i værkerne handler derfor om at udvikle sit menneskelige og åndelige potentiale. Værkerne er lavet i overgivelsen til nuet, og i et opgør med det at leve i et præstationssamfund, fuld af stres og angst for ikke at være god nok og for ikke at være en del af fællesskabet. Han forsøger med sine værker at videregive en energi, en intention – måske en lille pause i hverdagen.
Mikkel Høgh Kaldal (f. 1995) arbejder med flydende overgange mellem fiktion og virkelighed i sine værker, der nedbryder og genskaber objekter, billeder eller tekster. Udstillingens værk gengiver umiddelbart et hjørne i et udstillingsrum – men det er i princippet ikke til at vide, om det er et virkeligt rum eller et digitaliseret 3D-rum. Værket undersøger samtidig relationen mellem maleri og fotografi og består af dobbeltvævet hørlærred, der er spændt op på en museumsblindramme med et påmonteret print.
Naila Hekmat Abdullah (f. 1985) tager i sine to malerier ’Ensomhed’ og ’Departure’ (2021) udgangspunkt i erindringerne om sin families flugt fra Syrien til Danmark. Helt centralt i værkerne er idéen om en fælles hukommelse, der går på tværs af flere generationer – her skildret i form af en jakke, der lyser op i mørket og en læderkuffert, der er efterladt i et rum. Værkerne indkapsler livet som flygtning og viser via ganske få ejendele, hvad livet som flygtning er reduceret til. Den super realistiske maleteknik underbygger den ensomhed og isolation, som billederne er et udtryk for.
Paula Duvå (f. 1991) interesserer sig for, hvad det vil sige at se – hvordan vi ser på verdenen omkring os og på os selv. Hun fokuserer typisk på noget hverdagsligt, som hun repeterer i det uendelige. Ved første øjekast ser vi en række gentagelser med små variationer, der virker ubetydelige. Titlen “Bespisning i Udrejsecenter Sjælsmark” peger dog i en anden retning. De mange affotograferede serveringsbakker viser måltider fra morgen, middag og aften på Udrejsecentret. Med den viden får de i første omgang nøgterne gengivelser en ganske anden karakter.
Rasmus Niclas Rose Nielsen (f. 1992) fokuserer primært på maleriet, men arbejder også på tværs af andre medier. Han er især optaget af relationer – såvel fysiske som mentale relationer mennesker imellem, men også vores relation til samfundet, naturen og hverdagen. Omdrejningspunktet for det udstillede værk er det romantiske parforholds mange facetter på godt og ondt.
Robin Baasch (f. 1995) er optaget af kønsidentitet og seksualitet og bidrager med et organisk relief, der er beklædt med silke. Relieffet er sirligt syet sammen, så det får en meget sanselig og kropslig karakter, der trækker tråde tilbage til modernismens skulpturer af Jean Arp og Henry Moore. Centralt i værket er en undersøgelse af hvad det vil sige at være queer – en bred betegnelse for folk, der ikke er heteroseksuelle. Værket kredser også om lesbisk identitet og traditionelt håndarbejde, som typisk har været forbeholdt kvinder.
Søren K. Rye (f. 1989) bidrager med skulpturen ’tilbagevenden og gentagelse’, som er hugget i naturstenen travertin og bemalet med akvarel. Ved at bevare stenblokkens lige sider, tydeliggøres materialets herkomst som et industrielt tilpasset produkt. Den blå akvarelfarve fremhæver et forløb i stenen og foreslår en bevægelse i værket.
FAKTA
Foreningen Kunst På Arbejde præsenterer udstillingen ÅRGANG 2022 i kunsthallen Møstings fra den 3.-18. december. Udstillingen er den første ud af fem udstillinger, der alle er generøst doneret af kunstmæcenerne Trine og Gunnar Kjems. Den aktuelle udstilling viser værker af 15 nyuddannede kunstnere fra de tre kunstakademier i København, Odense og Aarhus. Udstillingens værker er erhvervet af Kunst På Arbejde og kommer i cirkulation mellem arbejdspladser landet over fra starten af det nye år.
PROGRAM
Fredag 2. december kl. 17-19: Fernisering – åbningstale ved direktør for Frederiksbergmuseerne Astrid la Cour og KPA’s direktør Marie Louise Helveg Bøgh
Torsdag 15. december kl. 17-18:30: KPA Conversation med Esben Weile Kjær og Emilie Imán
Søndag 18. december kl. 11-17: Udstillingen slutter
KONTAKT
For yderligere information, kontakt venligst:
Marie Louise Helveg Bøgh, direktør hos Kunst På Arbejde
ml@kunst-paa-arbejde.dk / 5172 7997
Eva Helsted, presse & kommunikation
eh@kunst-paa-arbejde.dk / 5334 9626
Aristea Kildegaard Pappas, udstillingsinspektør i Møstings
akp@frederiksbergmuseerne.dk / 3073 8030