Højde: 160 cm.
Bredde: 112 cm.
Kunstner:
Valerie Collart
Fotografi | H:160 x B:112cm
År: 2017, ID: 5238F
Højde: 116 cm.
Bredde: 101 cm.
Kunstner:
Birgitte Boesgaard
Tekstilrelief | H:116 x B:101cm
År: 2021, ID: 5293A
Højde: 57 cm.
Bredde: 71 cm.
Kunstner:
Birgitte Boesgaard
Tekstilrelief | H:57 x B:71cm
År: 2021, ID: 5292A
Højde: 70 cm.
Bredde: 90 cm.
Kunstner:
Vibeke Rohland
Billedtæppe | H:70 x B:90cm
År: 2011, ID: 5295A
Højde: 140 cm.
Bredde: 91 cm.
Kunstner:
Ane Henriksen
Billedtæppe | H:140 x B:91cm
År: 2003, ID: 5278A
Højde: 210 cm.
Bredde: 180 cm.
Kunstner:
Maiken Bent
Skulptur | H:210 x B:180cm
År: 2016, ID: 1467D
Højde: 40 cm.
Bredde: 50 cm.
Kunstner:
Jytte Høy
Mixed media | H:40 x B:50cm
År: 2015, ID: 5296A
Højde: 76 cm.
Bredde: 58 cm.
Kunstner:
Jesper Dyrehauge
Gulerodstryk | H:76 x B:58cm
År: 2015, ID: 5297A
Gulerodstryk, fotografi, vævning, skulptur, relief, broderi og collage. Det er nogle af de meget forskellige kunstneriske medier, som denne udstilling præsenterer. Vi har at gøre med en udtalt bredde i måden, hvorpå samtidens kunstnerne arbejder med tekstil og integrerer stof som en naturlig del og forlængelse af deres respektive kunstneriske praksisser.
Birgitte Boesgaards (f. 1970) værker Udfald og Spredte samlinger er begge fra serien “Scattered Collections”, som Boesgaard har lavet værker til gennem mange år. Fælles for værkerne er, at de er draperinger i thaisilke monteret på stænger i metal, hvorfra tekstilerne danner relieffer med forskellige “kroppe” og volumener. Med monteringen op ad en væg giver værkerne umiddelbart associationer til gardiner, men med de skulpturelle former sætter Boesgaard liv i kludene og demonstrerer, hvordan tekstilet rummer utallige muligheder for at præsentere sig som rumligheder fyldt med liv, det flade udgangspunkt til trods.
Værket My Eyes Coldly stuffed with silk (blue) af Valérie Collart (f. 1981) er et fotografi, der er en del af en større serie af værker, hvor kunstneren lader draperede tekstiler være centrum for store studieoptagede farvefotografier. Som var det en person, der skulle portrætteres foran en ensfarvet baggrund, har Collart opstillet en skulptur i form af et gipsindsmurt klæde, der er bundet rundt om et udefinerbart, tilsyneladende sokkelformet objekt. Baggrunden er også domineret af et klæde, og også dette er draperet, så det fanger lyset og demonstrerer tekstilets kvaliteter og skulpturelle sanselighed.
Værket Maps and Stitches fra 2011 af Vibeke Rohland (f. 1957), er kunstnerens egen collagebearbejdning af et møbeltekstil, som hun har designet for tekstilvirksomheden Kvadrat. I værket samles en række farveprøver af dette “Scott”-tekstil af broderede sting, der former sig hen over billedet som små sorte plusser og minusser. Disse tegn ikke bare forbinder de forskellige stoflapper, men forbinder sig også tilbage til Rohlands kunstneriske praksis, hvor de minimale tegn udgør et gennemgående motiv netop som gentagelser, der lægger sig hen over en given flade som en simpel signaturornamentik.
Skulpturen SWING #3 af Maiken Bent (f. 1980) består af et stativ til en havehængestol, hvori Bent har monteret en klase af forskellige håndbearbejdede tekstiler og byggemarkedsmaterialer. I lænker, kæder og karabinhager dingler snor- og læderomviklede stænger og indbyder til nøjere granskning i al deres spraglede farvestrålen og forskelligartede taktile overflader og materialiteter. Skulpturens “sokkel” udgøres af et håndmalet cirkulært tæppe, der afgrænser skulpturens tilstedeværelse i rummet. Skulpturen er lænket til tæppet med en kæde, som ville den ellers stikke af. Den ligner noget, der har en funktion, et redskab, noget man kan interagere med. Vi ved bare ikke hvad.
Ane Henriksen (f. 1951) arbejder i krydsfeltet mellem tekstilkunst og billedkunst. Hun er uddannet fra tekstilafdelingen fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding, men med sin meget forskelligartede brug af materialer og tekstiler rækker hendes virke ind i en decideret billedkunstnerisk praksis. Billedtæppet En Silen fra 2003 er et eksempel på dette. Det er vævet i hør og bomuld på en grund af akrylmalet slingredug – altså det fabriksfremstillede gummiagtige materiale, som man placerer under et gulvtæppe. Motivet ligner en rød sky, en mund eller et sår, hvorfra det siler ned i striber, som fortsætter ned under billedtæppets kant.
Værket Fake Modernism af Jytte Høy (f. 1951) består i al sin enkelthed af to standard hårnet, som Høy har spændt ud på en plade, hvor de danner to næsten 3D lignende, digitalt genererede figurer, som vrider sig i forhold til hinanden alt imens de er fastlåst af de nåle, der holder dem på plads i formationen. Den bastante kunstnerramme i aluminium forstærker den “opgradering” af det industrielt fremstillede, undseelige tekstilprodukt, som Høy gengiver med et skulpturelt og billedligt potentiale.
Jesper Dyrehauge (f. 1966) arbejder med gulerodstryk på råt hørlærred. I værket her fordeler de mange små aftryk sig på rad og række som linjer i et åbent landskab af blå nuancer, indrammet af den knaldrøde ramme. Den lavpraktiske, simple teknik peger på kunstnerisk skaben i sin mest enkle form. Indenfor den fælles rammesætning varierer han farvesammensætningen og mønstrene i stadigt nye, enkle udtryk. Den simple teknik gør værkernes herkomst let afkodeligt og stoftrykket som teknik løftes til nye højder.
KPA, 2023