Førfremtid er lavet af Claus Carstensen og er 90b x 120h – Værket er med i udstillingen Claus Carstensen.
Den danske kunstner Claus Carstensen (f. 1957) er uddannet på Kunstakademiet i København (1977-83). Han blev for alvor kendt, da han sammen med resten af ”De unge vilde” i 1982 udstillede på Tranegården i Gentofte. Siden 1980’erne har han markeret sig som en særdeles betydningsfuld skikkelse på den danske kunstscene.
Claus Carstensen arbejder inden for mange forskellige medier, heriblandt maleri, skulptur, tegning, performance, video, musik, fotografi og installation. Han har også udgivet digt- og essaysamlinger samt samt kurateret en lang række af udstillinger med andre kunstneres arbejder. I øjeblikket er han aktuel som kurator med udstillingen “Becoming Animal” i Den Frie Udstillingsbygning.
Carstensen er kendt for at arbejde ud fra en kritisk og samfundsorienteret tilgang til kunsten. Kunstbegrebets grænser undersøges bl.a. i hovedværket ”Æterlegeme” (1986) på SMK, der består af skumgummirester, olie, lagenlærred, konsistensfedt og urin: Ikke-kunstneriske og forgængelige materialer, der er i fuld nedbrydning, og som derved føjer en tidslighed til billedet, der står i kontrast til mere traditionelle værktyper.
Selv fortæller Carstensen, at ”det handler ikke om, hvor hurtigt eller langsomt billedet er lavet. Det handler om, at det er eksekveret på en måde, så det har en indlejret tid, en modstandsdygtighed. Aflæsningen af det, den modstand, billedet sætter op, når man prøver at dechifrere, aflæse eller nyde det, er for mig det virkeligt interessante!”
Carstensen tematiserer på tværs af medier og materialer både kroppen, subjektet og historien. I billedserien Defaced Posters tager han f.eks. afsæt i fænomenet defacing, hvor han overmaler eller modificerer eksisterende motiver. Når han maler over et motiv, er det bl.a. for at påpege den vold, der ligger i at slette en andens udsagn. Magt og kunst hænger sammen i Carstensens univers.
Claus Carstensen har udført igennem årene udført en række udsmykningsopgaver, bl.a. for Folketinget, Farum arena, Københavns Universitet og Panum Instituttet. Han har desuden modtaget både Eckersberg medaljen og statens kunstfonds livsvarige hædersydelse. Hans værker er repræsenteret på bl.a. ARoS, SMK, Kobberstiksamlingen og KUNSTEN.