Fotografiet “Planteindsamling, Brunkulseventyret #15, Elmers Hus” (2017) er udført af Camilla Berner og måler 69 x 103 cm. Værket er med i udstillingen “Landskab og bebyggelse”.
Camilla Berners (f. 1972) værk ’Planteindsamling, Brunkulseventyret # 15 (Elmers hus)’ fra 2017 består af et fotografi og af en lille indrammet tekst, der forklarer baggrunden for det større projekt, som motivet er hentet fra. Den friske blomsterbuket i det forfaldne hus, som vi ser her, bringer den levende natur bag gardinerne og udenfor husets vægge indenfor og står tilbage som et symbol på naturens eviggyldige kraft i forhold til det menneskeskabtes forfald.
Kunstneren skriver følgende om værket:
30.05.2017
Vi kommer forbi et hus. Huset er forladt. Det er overladt til sin egen tid, som er beboerne gået, uden at ville have noget med sig. Indtraf katastrofen? Hvornår indtraf den egentlig? Var det dengang man opdyrkede heden eller var det, da man udvandt kul af jorden? Elmer var den sidste der boede i huset – derfor hedder huset i folkemunde Elmers Hus. Her boede Elmer med sin hustru Ester og sammen passede de vægten, som vejede alle vogne, der kørte ud af området med kul. Få meter inde i skoven bag huset, er terrænet sunket mange meter. Vores guide fortæller os, at hullet er fra 1970’erne og det skyldes en sætning i undergrunden, hvor Elmer ville sætte pæle til en hønsegård. Da han bankede pæle i jorden, fik rystelserne sandet i undergrunden til at skride, og jorden forsvandt for øjnene af den chokerede hønsehusbygger. Han opgav at bygge hønsegården. Selv om det er mange år siden, er der intet, der tilskynder os til at gå ned i hullet.
Indenfor i huset er naturen langsomt begyndt at bryde ind, at nedbryde og at overtage det. En brombærgren har sneget sig ind, mos lyser op i det brune og en bregne gror i en bunke affald på gulvet. Udenfor i umiddelbar nærhed af huset er det først ved nærmere eftersyn, at man får øje på de mange spor af menneskehånd i det, der engang var en have; plantearter, som vidner om et levet liv. Arter, som den dag huset er væk, vil virke besynderlige at finde her ude på den jyske hede.
Spansk Klokkekilla / Hyacinthoides hispanica
Rhodedondron (lysblomst) / Rhododendron
Vej-engelskgræs / Armeria maritima ssp. elongata
Syren (lys småblomstret) / Syringa vulgaris
Guldregn / Laburnum anagyroides
Liljenkonval / Convallaria majalis
Sibirisk Iris / Iris sibirica
Akeleje / Aquilegia
Kost-fulgemælk / Ornithogalum umbellatum
Ungarsk Syren / Syringa josikaea
Have-slangeurt / Persicaria bistoria
Småbladet vintergrøn / Vinca minor
Bøgerlav-familien / Cladoniacea – på pind
TEKSTRAMME følger med værket (19 x 23 cm)